Namig Delidağlı :Azerbaycan'da Zafer Geçit Töreni'nin düzenlenmesinin üzerinden bir yıl geçti

 


Azerbaycan'da Zafer Geçit Töreni'nin düzenlenmesinin üzerinden bir yıl geçti




Bugün Azerbaycan şanlı ve gururlu tarihini yaşıyor. Tam bir yıl önce Azerbaycan halkı Zafer Geçit Törenini bayram olarak kutladı.

Güçlü Azerbaycan Ordusu, yıllar önce  ermənilərin patronlarının yardımıyla işgal etdiyi topraklarımızı temizledi. Düşmanına güzel bir cevap verdi. Ermeni ordusunu yok etti.


Bugün, Bakü'nün Özgürlük Meydanı'nda Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki Zafere adanan Zafer Geçit Töreni'nin düzenlenmesinden bu yana bir yıl geçti.


Zafer Geçit Törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan katıldı.


Geçit törenine 3.000'den fazla personel, yeni kabul edilen modern askeri teçhizat, füze ve topçu sistemleri, hava savunma sistemlerinin yanı sıra savaş gemileri ve tekneler de dahil olmak üzere yaklaşık 150 askeri teçhizat katıldı.

Zafer geçit töreninde Azerbaycan Ordusunun Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ele geçirdiği askeri ganimetler de sergilendi.

Geçit törenine Türk askerleri de katıldı.

44 gün süren savaşta düşmandan yağmalanan askeri teçhizatın bir kısmı Özgürlük Meydanı'na getirildi.


Savaşlarda kullanılan ekipman - KamAZ'ın treylerinde D-30, Ural'ın treylerinde D-20 topları, treylerde uçaksavar silahları, uçaksavar füze sistemleri "SHILKA", "OSA-1T", "KUB " , piyade savaş araçları (PDM), T-72 tankları ve ayrıca kullanılamaz ekipman - zırhlı UAZ Patriot, UAZ Avcı arabaları, ZIL-131, Ural, KamAZ kamyonları, 122 milimetre Gvozdika kendinden tahrikli topçu birimi, BM- 21 Grad birimi, PDM-1 ve PDM-2 teçhizatı ve T-72 tankları, kahraman Azerbaycan Ordusu'nun düşmana verdiği ezici darbelerin açık bir teyidi olarak gösterildi.

Unutulmamalıdır ki, 27 Eylül'de, cephede Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin provokasyonuna engel olan Azerbaycan Ordusu, karşı taarruza geçerek birçok bölge, yüzlerce köy ve yerleşim yeri, stratejik yükseklikleri düşmandan kurtardı. Kurtarılmış şehir, köy ve yerleşim yerlerimizde üç renkli bayrağımızın çekilmesiyle sonuçlanan 44 günlük Vatanseverlik Savaşı, Azerbaycan Ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır. İşgalci Ermeni silahlı kuvvetleri, ordumuzun geri dönüşü olmayan saldırısına dayanamayarak ağır kayıplarla geri çekildi. Aynı zamanda binlerce düşman kuvveti ve askeri teçhizat imha edildi. Ermenistan'ın askeri-politik liderliği, Azerbaycan Ordusu'na direnmenin boşuna olduğunu anlayarak bir kapitülasyon belgesi imzalamak zorunda kaldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 10 Kasım 2020'de bir bildiri imzaladılar.

Azerbaycan'ın zaten güçlü, yenilmez bir ordusu var. Ve bağımsız Azerbaycan sınırlarını gözbebeği gibi koruyor!


Namig  Delidağlı


Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.