Engelliliğe Dayalı Ayrımcılığa Karşı BASIN AÇIKLAMASI







Tarih    : 23 Temmuz 2022 / Cuma

Saat    : 14.00

Yer    : Ankara Gençlik Parkı / Lunapark Giriş Kapısı önü

[01:43, 22.07.2022] +90 506 256 75 26: Engelliliğe Dayalı Ayrımcılığa Karşı

BASIN AÇIKLAMASI


Saygıdeğer basın mensupları;


Halkın haber alma özgürlüğü için olağanüstü gayretle gündemden gündeme koşarken yükünüzü artıran konuların başında; insan hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması kaynaklı problemler ve tüm bu sorunların çözümü için mağdurların seslerini duyurabilmeleri amacıyla basının desteğine ihtiyaç duymaları geliyor.


İşte bugün de yükünüzü artıran konu, uluslararası hukukun ve kanunlarımızın engellilere karşı her türlü ayrımcılığı yasaklamış olmasına rağmen Ankara Gençlik Parkı içerinde yer alan Lunapark İşletmesi’nin kanunlara aykırı olarak kurallaştırılmış bir uygulamasıdır.


Defaten engelli kardeşlerimizden şikâyet aldığımız husus, son olarak 19 Temmuz Salı günü tekrarlanmış, bu basın açıklamasını yapmak ve akabinde Savcılığa suç duyurusunda bulunmak kaçınılmaz hâle gelmiştir.


Bedensel engelli arkadaşımız Sayın Ömer Günen ve eşi Sibel Günen, 19 Temmuz Salı günü, tüm insanların yaptığı gibi güneşli havayı ailesiyle birlikte değerlendirmek istemiş, her babanın istediği gibi çocuklarıyla birlikte gezip eğlenmek için Ankara Gençlik Parkı'na gelmişlerdir. Ömer Günen, eşi Sibel Günen ve çocukları, saat 19.00 dolaylarında Gençlik Parkı'nda bulunan lunaparka girmek istediklerinde, daha önce duyduğumuz ve münferit olduğunu sandığımız bir sorunla karşılaşmışlar, görevliler tarafından içeri alınmamışlardır. Lunaparka neden alınmadıklarını soran Ömer Günen arkadaşımıza, “Daha önce bir engellinin akülü tekerlekli sandalyesiyle lunaparkta bir çocuğun ayağının üzerinden geçtiği ve bu nedenle tüm akülü tekerlekli sandalyelerin girişlerinin yasaklandığı“ cevabı verilmiştir. Ailesinin yanında utandırılan arkadaşımızın, kuralın doğru olmayışına tepki göstermesi üzerine hakarete maruz bırakılarak çocuklarının yanında ikinci defa rencide edilmiştir.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Son zamanlarda engelli bireylere yönelik şiddet ve hakaret olaylarının artması, kanunlara rağmen engellileri toplumdan tecrit edecek uygulamaların hayata geçirilmesi tarafımızca kabul edilebilir şeyler değildir. Zira engelli bireyler; hiçbir engelsiz bireyin alay edebilecekleri, hor görecekleri, itip kakabilecekleri insanlar değildir.


Lunaparkta akülü tekerlekli sandalye ile yaşanmış hafif yaralamalı bir kaza sebebiyle tüm akülü arabalar nasıl yasaklanabilir? Bu araçların yasaklanması, onu taşıyan insanların bir uzvunun yasaklanması anlamına gelmektedir. Ankara’da her gün onlarca, ülkemizde yüzlerce ve dünyada binlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Bu üstün mantığın bir sonucu olarak, trafik kazaları sebebiyle tüm otomobillerin kullanımı da yasaklanacak mıdır? 


Lunaparktaki bu ayrımcılık Anayasa’nın 10’uncu ve diğer eşitlik ilkesi maddelerine, tarafı olduğumuz BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne, İnsan Hakları Beyannamesi'ne, 5378 sayılı Engelliler Kanunu’na, Türk Ceza Kanunu’nun 122’nci maddesine göre suçtur. Biz engelliler, lunapark yönetiminden lütufta bulunmalarını beklemiyor, kanunları uygulamalarını istiyoruz. Olayın yaşandığı günden bugüne kadar da lunapark yönetiminden, evlatlarının yanında personelleri tarafından hakarete maruz bırakılan Ömer Günen kardeşimizden ve eşi Sibel Günen Hanımefendi’den özür dilemelerini beklemiş ve hatanın telafi edilmesini, tekrarlanmamasını istemiştik. Girişimlerimizin karşılıksız kalması sebebiyle sorunumuzun yetkili makamlarca duyulması için şimdi siz değerli basın mensuplarımızla sorunlarımızı paylaşıyoruz. Basın açıklamamızdan sonra da sorunlarımızı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek yargıya taşımış olacağız.


Yüce Türk yargısının; Büyük Türkiye’ye yakışmayan, insanlığa sığmayan, kanunlarda yeri olmayan bu ve bu gibi uygulamalara gereken cevabı vereceğine inanıyor, değerli basınımız aracılığıyla ilgili ve yetkili makamlarımıza da seslenerek gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.


Tüm engelliler adına, sesimiz olan değerli basın mensuplarına da teşekkür ediyoruz.


Aktif Engelliler Platformu

 [01:43, 22.07.2022] +90 506 256 75 26: BASIN DAVETİ



Saygıdeğer basın mensubu;


Aktif Engelliler Platformu tarafından bugün saat 14.00’te Ankara Gençlik Parkı Lunapark Giriş Kapısı önünde “engelli bireylere uygulanan ayrımcılık ve kötü muamele” protesto edilecek ve “Engelliliğe Dayalı Ayrımcılığa Karşı” basın açıklaması yapılacaktır. Basın açıklamasını müteakip Ankara Adalet Sarayı’na geçilecek ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.


Basın açıklamamıza katılım sağlayarak engelli bireylerin sesi olmanızı rica ederiz.



Aktif Engelliler Platformu

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.