8. yargı paketi Meclis'ten geçti mi? 8. yargı paketi ne içeriyor?


8. yargı paketinin Meclis'ten geçip geçmediği yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Son olarak konu hakkında konuşan Bakan, 43 maddelik torba kanun teklifi ile cezasızlık algısının ortadan kalkacağına değinmişti. Peki, 8. yargı paketi Meclis'ten geçti mi? 8. yargı paketi ne içeriyor?

8. yargı paketi Meclis'ten geçti mi? 8. yargı paketi ne içeriyor?
Abone Olgoogle-news

8. yargı paketi TBMM’de kurulan Adalet Komisyonunda görüşüldü. Yurttaşlar, 8. yargı paketinin ne olduğunu merak etti. Peki, 8. yargı paketi Meclis'ten geçti mi? 8. yargı paketi ne içeriyor?

8. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ NE?

8. Yargı Paketi, pek çok milletvekilinin katılımıyla hummalı bir çalışmanın sonucunda 2 Mart 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanarak kabul edildi.

TAZMİNAT KAPSAMI GENİŞLEDİ

Yargılanması iki yılı geçen vatandaşlar, artık tazminat talebi için AYM’de uzun süre beklemeyecek. Adalet Bakanlığı komisyonundan tazminat talep edebilecek.

“Konutu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak” dahil adli kontrol yaptırımı uygulandıktan sonra haklarında dava açılmayanlar veya davada beraat edenler bir ay içinde devletten tazminat isteyebilecek.

MAHKÛMA ‘VASİ’ SEÇENEĞİ

Hüküm giyme hali doğrudan kısıtlama nedeni olmaktan çıkarıldı. Cezası kesinleşen hükümlüye vasi tayin edilmesi veya kayyum atanması kendi isteğine bırakıldı.

Mahkûmiyet nedeniyle kısıtlı kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kalkacak.

Mahkemeler, iki yıla kadar olan hapis cezalarında sanık istemese de ‘hükmü açıklamayı’ erteleyebilecek.

İnkılap kanunları aleyhine suç işleyenler bu haktan yararlanamayacak, hüküm verilecek.

‘SİLAHLI ÖRGÜT’ DETAYI

Örgüte üye olmamakla birlikte “örgüt adına suç işleme” eylemi müstakil suç olarak düzenlendi. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, 2.5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Eylem, “devletin güvenliği ile anayasal düzene karşı” ise ceza 5 ila 10 yıl hapis olacak. Suçun niteliğine göre cezalar yarıya indirilebilecek. Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme eyleminden ayrı ayrı cezalandırılacak.

KİŞİSEL VERİNİN İŞLENMESİ

Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler, açık rızanın dışında, “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetleri, sağlık finansmanı, yönetimi ve planlanması amacıyla” alınabilecek. Bu yetkiyi, “sır saklama yükümlüsü kişiler ile yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar” kullanabilecek.

Siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlarla kurulan vakıf, dernek veya oluşumlar da özel verileri işleyebilecek.

İSTİNAFTA SÜRE DEĞİŞTİ

İstinaf ve temyiz başvuru süreleri değiştirildi. İstinaf istemi, hükmün gerekçesiyle birlikte tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde yapılabilecek.

Cumhuriyet savcısının istinaf gerekçelerine karşı yanıt süresi de iki hafta oldu.

İcra ve iflas işlemlerinde tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinafa başvurabilecek.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.